MANIFEST

Enguany ningú té un any fàcil. La irrupció d’aquesta pandèmia ha trastocat tots els plans i projeccions de tothom, també dels projectes culturals que es desenvolupen a Avinyó durant el juliol. Mesos de feina dels equips de Cal Gras (TEST) i Els Tallers Musicals d’Avinyó (TeMA) han quedat en res per aquest virus que ens separa. La conjuntura que vivim ens obliga a fer un replantejament i a Avinyó hem fet nostra la cançó de l’Ovidi: Juntem-nos! Hem decidit aturar màquines -per responsabilitat social-, replantejar-nos l’agenda i aprofitar aquest moment per reflexionar sense deixar de generar continguts i activitats per a aquelles que porteu anys fent-nos confiança. D’aquesta aliança neix SUTURA -festival per tancar la ferida-. Aquest any els festivals TEST i TeMA treballem colze a colze sota aquesta nova plataforma per oferir una programació conjunta on-line (amb l’opció semipresencial, depenent de les regulacions vigent en el moment) i en directe des del local Catalunya per a tots els públics. Una setmana amb activitats que van de la reflexió a l’acció, del raonament a l’aliment de l’ànima i de l’aprenentatge a la pedagogia o la pràctica.

Els projectes TEST i TeMA som referents en la cultura de base arrelada al territori. Dos projectes amb un recorregut diferent però amb la mateixa vocació de posar en valor la pràctica quotidiana de la cultura en minúscules, no la dels grans aparadors, sinó aquella que transforma a cadascuna de nosaltres i dóna sentit al que vivim. Lluny de l’asfalt, al bell mig de les comarques centrals del Principat, és on els nostres projectes creixen arrelats al poble que els acull i s’aixequen de la mà de totes les persones que hi participen any rere any, voluntàries, col·laboradores, companyies, artistes, músics, alumnes, equips de producció i, sobretot vosaltres, el públic. Per una banda el TEST, amb les exhibicions d’espectacles i produccions per a tots els públics, apropant les arts escèniques a la vila d’Avinyó. Per l’altra banda els TeMA, projecte pedagògicomusical que dóna ales als novíssims talents que després portaran la música de qualitat arreu del país. Dos festivals que miren la cultura fora dels focus de la immediatesa i l’espectacularitat i deixen un pòsit transformador a totes les persones que hi participeu -oju, posar ulls i orelles, fer de públic, també és participar activament!-.

Malgrat els canvis, seguim necessitant-vos a totes. La xarxa humana que ens acull segueix sent indispensable per tirar endavant. Necessitem el suport i recolzament de les que heu gaudit any rere any d’aquestes programacions per seguir fent sostenible l’explosió cultural avinyonenca de cada estiu. Per això, a més d’oferir una programació de categoria, obrim una campanya d’aportacions voluntàries per a ajudar-nos a finançar les activitats que farem enguany. Estem intentant mantenir les feines de les treballadores -músics, tècniques, artistes, productores, administratius- en un any gris on la subsistència del sector penja d’un fil. Per això us demanem un cop de mà, en la mesura del possible, per superar plegades aquesta situació i enfortir junts la cultura arrelada al territori. A totes les que valoreu aquest petit oasi que generem cada estiu: seguim comptant amb vosaltres!

Així aquest juliol canviem el format, mutem, ens adaptem, ens transformem i ens donem un espai per repensar-nos i continuar sentint-nos a prop i això -com tot en aquesta vida- només ho podem fer entre totes.

SUTURA -festival per tancar la ferida-