Cal Gras Producció

El bagatge des de 2008 construint la residència d'artistes ens han portat a fer de productors i assessors de projectes que passen per Cal Gras. 

És per això que des de 2022 oficialitzem que Cal GRAS també som productora! 

I què produim? Doncs... 

Ara per ara som els impulsors d'un festival, un circuit, una xarxa, coproduïm alguns projectes que us expliquem a continuació i a més a més assessorem a artistes i programadors locals. 

Produccions

CalGras-logo-test

Festival TEST

Descripció

TEST és el Festival de la Xarxa Pobles Creatius que impulsem des de CAL GRAS AVINYÓ, obert a propostes de tots els llenguatges artístics (música, dansa, teatre, circ, titelles, màgia, clown, monòlegs, poesia, nous llenguatges…). Es caracteritza per ser de curta durada, per a espais reduïts i no convencionals, on la distància entre públic i artistes és mínima, i fa augmentar l’experiència del públic i la intensitat de l’espectacle. 

Qui forma part d’aquest festival? 

PRODUCTOR: Cal Gras – Avinyó 

SUPORT A LA CREACIÓ: La direcció artística de Cal Gras  selecciona de les companyies que es poden gaudir a la programació del Festival Test al juliol. La Xarxa de Pobles Creatius acull la programació del Test i Test en xarxa, la selecció del Test en Xarxa és a càrrec dels programadors de Xarxa de Pobles Creatius després d’haver gaudit del Festival Test (juliol). A part la xarxa de la selecció del Test en xarxa, Pobles Creatius dona suport  logístic i i contribueixen al finançament econòmic del Festival. Els 14 municipis són: Avinyó, Artés, Balsareny, Callús, Gironella, Santa Ma d’Oló, Navarcles, Navàs, Prats de Lluçanès, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Santpedor, Sant Salvador de Guardiola i OTP Cabrianes. 

LES COMPANYIES: Les companyies interessades presenten les seves propostes a la convocatòria del festival TEST (finals de febrer), aquestes tenen les característiques de tenir una durada màxima de 25 minuts, tècnicament senzilles per tal de ser programades a qualsevol espai. Les propostes seleccionades les programem a l’inaugural que es realitza al mes de juliol, i des d’aquí són escollides per la resta de poblacions per ser programades durant els mesos d’octubre I novembre conformant així la totalitat del festival. Cada dia de representació es realitzen tres passis i es remunera amb un catxet total de 350€ + iva  

EL PÚBLIC: Tot i ser públic espectador, la proximitat de l’espectacle i les característiques de l’espai provoquen un lligam directe entre l’obra I l’artista, I l’impliquen en una experiència irrepetible. 

Pròxim Test:

TEST en XARXA durant els caps de setmana d’Octubre i Novembre de 2022 a la Xarxa de Pobles Creatius 

+ info
calgras-testimoniescenic

Circuït preestrenes Testimoni Escènic

Descripció

TESTIMONI ESCÈNIC. CIRCUIT DE PREESTRENES és un projecte que impulsem des de Cal GRAS – RESIDÈNCIA i la Xarxa de municipis de la Catalunya Central, agrupats sota el segell de Pobles Creatius, amb la voluntat de donar suport als creadors d’arts escèniques i música. 

Amb aquest projecte oferim residències gratuïtes per a la creació de projectes escènics que es trobin en la seva fase final de producció a canvi d’un mínim de tres preestrenes en el marc del Circuit Preestrenes que tindrà lloc entre l’abril i el maig de 2022. En el cas que hi hagi més demanda de preestrenes, per part de la Xarxa de Pobles Creatius, hi ha la possibilitat de fer-les a decisió de la companyia. 

Qui forma part d’aquest circuït de preestrenes? 

PRODUCTOR I RESIDÈNCIA: Cal Gras – Avinyó 

SUPORT A LA CREACIÓ: La Xarxa de Pobles Creatius són 14 municipis, de 4 comarques de la catalunya Central, que conformen el jurat per a la selecció de les companyies i contribueixen al suport econòmic i estructural per a les residències. Posteriorment poden exhibir en les seves sales i carrers els espectacles seleccionats. Els 14 municipis són: Avinyó, Artés, Balsareny, Callús, Gironella, Santa Ma d’Oló, Navarcles, Navàs, Prats de Lluçanès, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Santpedor, Sant Salvador de Guardiola i OTP Cabrianes. 

LES COMPANYIES: Les companyies interessades que es presenten a convocatòria. Les propostes seleccionades per la residència poden gaudir d’una estada gratuïta a Cal Gras, i si és necessari, d’un dels teatres de la xarxa pels assajos tècnics.

EL PÚBLIC: Des de Cal Gras I la Xarxa de Pobles Creatius apostem per a afavorir la implicació directa dels espectadors. Els assistents a les preestrenes no són oients passius, sinó que, amb les seves opinions esdevenen públic còmplice d’aquestes propostes.

Arxiu Testimoni Escènic

Pròxim Testimoni Escènic –  Circuït de preestrenes

Abril i maig de 2023 a diversos espais de la Xarxa de Pobles Creatius 

+ info
convoArtiTerritori22CAT

Art i Territori

Descripció

Convocatòria per a la realització d’estades gratuïtes a Cal Gras per al desenvolupament de projectes de creació que generin noves mirades, o repensin el territori. La residència, de mínim una setmana I màxim dues, ofereix allotjament I espais de treball per creadores que necessiten temps I espai per a una creació.  També facilita un contacte amb la comunitat del territori en el cas que el projecte necessiti obrir la mirada. 

L’espai disposa de diversos tallers i sales condicionades per al desenvolupament de projectes de creació, experimentació i pensament. És una residència pensada per oferir allotjament temporal i comunitari, amb diversos dormitoris, cuina i menjador. 

Qui forma part d’aquest circuït de preestrenes? 

PRODUCTOR I RESIDÈNCIA: Cal Gras – Avinyó 

LES CREADORES: artistes que es presenten a convocatòria per a desenvolupar un projecte creatiu, que es mostrin interessats en conèixer el territori I/o relacionar-lo en la creació del seu projecte.  Aquesta relació artista-territori pot ser bidireccional, l’artista aporta una nova mirada al territori I el territori aporta informació a l’artista.

EL PÚBLIC: Comunitat diversa I implicada, els projectes presentats poden requerir vincular-se amb la comunitat local per tal d’obtenir informació o participació. També es pot donar que el públic sigui observador en la diversitat de retorns (portes obertes, mostres, xerrades, presentació WIP). Els projectes també es poden dirigir tant a públic adult com a l’alumnat de l’IE Barnola que treballa amb els artistes residents. 

Pròxim Art i Territori

Convocatòria: octubre 

Selecció: desembre 

Residència: de febrer a juliol i d’octubre a novembre 

Bases de la convocatòria (PRÒXIMAMENT)

+ info

Coproduccions

CalGras-Procrea

Projecte ProCrea

Descripció

El projecte ProCrea té el repte d’encomanar la passió transformadora dels processos creatius i el seu valor com a eina de connexió i d’aprenentatge significatiu. 

Els objectius del projecte ProCrea són: 

 • Descobrir el processos propis de creació contemporània. 
 • Estimular la innovació, la creativitat i l’esperit crític a través del llenguatge artístic. 
 • Afavorir que l’Institut Escola Barnola d’Avinyó esdevingui un espai per a la cultura, l’art, la reflexió, en definitiva, un lloc d’acollida i de retorn. 

Des de la vessant educativa de Cal Gras connectem les propostes dels creadors que passen com a residents amb el projecte PROCREA des d’on es generen un seguit de tallers, intervencions i activitats dirigides tant al professorat com a l’alumnat per tal d’encomanar la passió transformadora dels processos creatius i el seu valor com a eina de connexió i d’aprenentatge significatiu. 

Amb qui estem coproduïnt? 

IE BARNOLA: el centre educatiu d’Avinyó viu un procés transformador en molts sentits. El 2019 li atorgaren la condició d’Institut Escola permetent realitzar un seguiment del, també nou, projecte educatiu a secundària. 

Amb el canvi metodològic que porten a terme fan més protagonista l’alumnat en la construcció del propi coneixement i dóna rellevància al treball en equip i als processos d’investigació. A més, entenen l’Institut Escola com a un sistema no aïllat, si no vinculat amb el poble que també educa, coordinant-se amb les diferents entitats, institucions i empreses. 

AJUNTAMENT D’AVINYÓ: a partir del canvi en el projecte educatiu de l’escola del poble, la regidoria d’educació de l’Ajuntament d’Avinyó fa un pas per engegar una sèrie d’accions que unifiquin a la comunitat educativa local. Una d’aquestes és donar suport al centre educatiu per tal d’establir ponts amb entitats culturals I educatives del poble. 

 

+ info

Projectes artístics d'art comunitari, musical i visual

Roger Illa

Descripció

Col·laboració establerta amb el pianista Roger Illa en el procés d’enregistrament del seu disc 7, amb una interpretació de Les set últimes paraules de Crist a la Creu de Haydn per a fortepiano, I la seva posterior presentació en diversos municipis que conformen la xarxa de Pobles Creatius.   

+ info

La Caixa de Vidre

Descripció

Col·lectiu artístic que aposta per la cohesió comunitària a través de les arts.  
Els objectius de La caixa de Vidres són: ser un pont que uneixi art I territori mitjançant processos simbòlics I regeneratius que afavoreixin la comunicació, la presa de consciència I l’expressió. 

Camins d’anada és un projecte artístic, vivencial, pedagògic, simbòlic i itinerant. Neix de les pintures de Piero Sacchetto inspirades en el poemari “Solo Andata” d’Erri de Luca. Aquest viatge del vers al llenguatge pictòric, commou I inspira a la pedagoga i comissaria Eulàlia Bosch, per crear conjuntament amb el Museu de la Immigració de Sant Adrià de Besòs i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, un projecte pedagògic que reflexiona sobre el fenomen de la migració. 

El projecte cohesiona i interpel·la les entitats de l’Espluga, el centre de menors de la comarca, l’Ajuntament, l’institut i diversos projectes educatius. Una part d’aquest treball grupal el vàrem duu a terme el col·lectiu “Lacaixadevidre”. 

La metodologia artística que utilitzem a “camins d’anada” s’estructura a partir de les diverses etapes “del viatge de l’heroi” del mitòleg i antropòleg Joseph Campbell”. 

Qui el forma? 

 • Oriol Segon i Torra. Fotògraf. 
 • Quim Torres.  Il·lustrador.
 • Quim Moya i Matas. Artista i gestor cultural. 

El rol de Cal Gras 

Acompanyament en la difusió del projecte, dins la Xarxa de Pobles Creatius, en ajudes i gestió. 

Projectes realitzats: 

 • Camins d’anada. Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.
 • Gest de llum Premis Baldiri, Fundació Carulla.
 • Camins d’anada a Santpedor i Sant Salvador de Guardiola
 • Fars. Manresa
 • Exposició de “processos” a Roca Umbert, Granollers 
+ info

Orografies

Descripció

De l’artista i educadora d’arts visuals Eva Salvador Terrones. Orografies és un projecte artístic i de treball social per a la conservació de la memòria història del nostre territori des de i per les persones grans que en formen part. 
Els objectius d’Orografies són reconèixer i visualitzar a la gent gran del territori a través de l’art. Generar un arxiu gràfic i documental dels participants al projecte. Re habitar l’espai públic amb els retrats i generar espais de diàleg en el teixit social del territori. 

Des de Cal Gras estem acompanyant a l’artista des de la revisió de la proposta presentada,  la cerca de finançament, així com en l’acompanyament puntual en el procés de producció del projecte. 

 

+ info

Servei d'acompanyament i assessorament artístic

A la fase inicial, abans d’endinsar-nos a produïr juntes CAL GRAS oferim el SERVEI d’acompanyament i assessorament artístic.

Actualment treballem amb els següents artistes i projectes: 

TRANQUILA Celeste canta Chavela

EMPELT Espectacle de dansa amb paisatge sonor

CIA BadaBotó Espectacles menuts

QUIM MOYA Espectacle d’Speed painting

ROGER ILLA Pianoforte

COSINSART amb Agegantats, Marro de bruixes i SL

ACTS OF LIBERATION de Sergi Estebanell